BACK
Ismerd meg 2023 kerti trendjeit!

Ismerd meg 2023 kerti trendjeit!

2023 / 02 / 15
Trendek
Ismerd meg 2023 kerti trendjeit!

A kertednek ezer arca lehet, rajtad áll, mit hozol ki belőle. Minden évben igyekszünk inspirációval és konkrét tanácsokkal segíteni azokat, akik számára fontos a szabadban töltött pillanatok minősége. A kerti kisgépektől és eszközöktől kezdve a kültéri bútorokon át egészen a medencékig és pergolákig mindenből a legjobbat hozzuk el márciusban a GardenExpóra, hogy biztosan megtaláld a számodra legjobb megoldásokat. Ha házépítés előtt állsz, teljes kertfelújításban gondolkodsz, vagy csak szeretnéd néhány pénztárcabarát, de ötletes trükkel feldobni teraszod, olvass tovább! Szakértőnk, Hortobágyi Kata (0614 Design) segítségével összegyűjtöttünk 16 olyan trendet, melyek segítségével te is kialakíthatod saját oázisodat - kertben, teraszon vagy erkélyen egyaránt.

Cottage garden

A vidéki kertek és mezők természetes, buja bája sokunk szívét rabul ejti. A közparkokban és a magánkertekben egyaránt találkozhatunk ezzel a szemlélettel, ami elfogadja és ünnepli a természet szépségét és sokszínűségét ahelyett, hogy a modern ember akarata szerint hajlítaná azt. Itt nincs helye dús, egyenletesre nyírt, magas vízigényű pázsitnak vagy kaviccsal szórt, tar területeknek - minden négyzetcentimétert beültethetünk vadvirágokkal, fűfélékkel. A beporzókat vonzó, virágos ágyások közé rejthetünk fűszernövényeket és zöldségféléket is. A vadvirágos kertek ráadásul nem csupán a country stílusú, de a modern megjelenésű, lapostetős házakhoz is passzolnak.

 

Vidám színfoltok

A nyugtató hatású zöld növények között elhelyezett vibráló színű bútorok és kiegészítők vidámságot csempésznek a kertekbe, de a kisebb méretű városi teraszokat és erkélyeket is inspiráló energiával töltik meg. Válassz mintás díszpárnákat, telített színekkel festett asztalokat és székeket, kaspókat vagy kerámia tálakat akár a szivárvány minden árnyalatában. Ha mind a négy alapszínnel játszol, garantáltan fiatalos és karakteres összhatást érhetsz el.

 

Kemencék

A kerti pillanatokat egy autentikus fatüzelésű kemence igazán felejthetetlenné tudja tenni. Süssetek közösen pizzát, kenyérlángost a kerti összejöveteleken, vagy készíts egészséges kovászos kenyeret kint a szabadban! A parázsló fa és faszén utánozhatatlan illata mellett különleges ízekkel is megajándékoz majd.

 

Melegházak

Régi ablakok és ajtók felhasználásával melegházakat barkácsolhatsz a kertbe, sőt, a teraszra is. Így csökkented a hulladéktermelésedet, új életet lehelhetsz a tárgyakba, és kísérletezhetsz idegen klímájú vagy kényesebb növények termesztésével is. Ráadásul szezonon kívül is élvezheted a vegyszermentes, házi termesztésű gyümölcsök zamatát.

 

Csupasz tégla

Az égetett tégla nagyon tartós, és a szabadban sem igényel semmilyen felületi kezelést. Kültéri járófelületként - kis odafigyeléssel - évtizedekig is szolgálhat. Ha pedig eredeti rendeltetését beteljesítette, bontott változatából készíthető egyedi burkolat, kerti sütögető, kemence, magaságyás, fűszerkert vagy bármilyen tetszőleges építmény. A mediterrán terrakotta meleg tónusokkal gazdagítja a kertet és a teraszt még a hűvösebb napokon is.

 

Gyűjtsd az esővizet!

Jellemzően olyan növényeket termesztünk a konyhakertünkben, amelyek fejlődésükhöz sok vizet igényelnek, leginkább a nyári hónapokban, amikor sajnos pont a szárazság jellemző ezen az éghajlaton. A klímaváltozás következtében egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok, a tartós aszályok tovább nehezítik a helyzetünket. Az esővíz gyűjtésével éves szinten komoly összegeket spórolhatsz meg, hiszen gyakorlatilag ingyen van, növényeink számára pedig ez a víz a legalkalmasabb a locsoláshoz. Ha teheted, érdemes föld alatti víztározó rendszert kiépíteni, de külső tartályok elhelyezésére is vannak ötletes kreatív megoldások.

 

Pompás járdák és utak

Minél egyedibb kertet szeretnénk, annál több alkotóelemet érdemes házilag megterveznünk és megalkotnunk. Ha kerti járdát, közlekedőt szeretnénk építeni az udvarunkba, akkor a megszokott megoldások mellett formabontó ötleteket, anyagokat is használhatunk, mindezt pedig saját kezűleg is megvalósíthatjuk. Gyönyörű járdák készülhetnek például kő és kavics mozaikból, üveg vagy csempemozaikból, téglából vagy fa szeletekből. A felhasznált anyagokat egymással is keverhetjük, ültethetünk közéjük apró virágokat, fűféléket is.

 

Bohémia

A legtöbben már alig várjuk, hogy végre kiszabaduljunk a természetbe: az erkélyünkre, a legszerencsésebbek pedig a saját kertjükbe. A bohém stílusú teraszokon laza hangulat uralkodik, ahol önfeledten adhatjuk át magunkat a pihenésnek és a szórakozásnak. Itt a kényelem és az élvezet a legfontosabb, nem a külső elvárásoknak való megfelelés. A bohém sikkre az etnikus mintájú szőnyegek és díszpárnák használata, a különleges lámpások, függőágyak, puffok és ülőpárnák alkalmazása jellemző.

 

Kúszónövények

Ha igazán látványos kerti ötleteket keresel, kezdd a kúszónövényekkel! Tengernyi fajtából válogathatsz, és rengeteg előnnyel jár az alkalmazásuk. Eltakarhatsz velük csúnya falakat, bódító illattal töltik meg a levegőt, ha pedig lugasra futtatod őket, a perzselő nap fényétől is megóvnak. A döntés előtt érdemes tájékozódnod a fajták tulajdonságairól és igényeiről. Milyen a fény- és vízigényük? Milyen gyorsan nőnek? Hogyan kapaszkodnak? Egyes fajták gyökérzete igen érős, így a kis repedésekbe bekúszva roncsolhatják a fal szerkezetét, más kúszónövények viszont puhább és vékonyabb gyökerekkel törnek a magasba. Egy stílusos állvány telepítése esetén biztosan nem kell emiatt aggódnod.

 

Biokertek

A biokertekben olyan ökológiai egyensúly hozhatunk létre, ami biztosítja a talaj termőképességét még az unokáink számára is. Az élelmiszerárak növekedésével várhatóan ismét nagyobb hangsúlyt kap ez a jól bevált módszer, de egy tudatosabb formában. A bevetett kiskertek jelentős nagyságú területté adódnak össze, és nem csak az élelmiszer-ellátási biztonságunkat növelik, az agrár élővilág sokszínűségének megőrzésében is segítenek. A biodiverzitás növelése, mindannyiunk megfelelő életminőségének és egészségének záloga, amelyhez az ökológiai módon művelt kiskertek jelentősen hozzájárulhatnak.

 

Zöldtetők, tetőkertek

A zöld felület a tetőn már majdnem olyan, mint egy igazi kert. Legalább annyi öröm, de kevesebb munka, megalkotása viszont nem egyszerű. Míg a zöldtetőket akár egy fa szerkezetű melléképület tetején is kialakíthatjuk, addig a tetőkerteket csak vasbeton vagy fém tetőszerkezetű épület képes tartani. Így a környezetbe illő, ökológiailag önfenntartó zöldtetőket a hétvégi házak, kerti épületek tetején is érdemes megvalósítani, a tetőkertek viszont inkább a város épített környezetébe csempészik be a természetet. A tetőkertek és zöldtetők felületére elhelyezhetünk napkollektorokat és napelemeket is. Ügyeljünk viszont a tűzvédelmi előírásokra, melyek a zöldtetők és a tetőkertek esetén azonosak!

 

Télikertek

A télikertet elsősorban a kényes növények átteleltetésére használjuk, de ideális helyiség a növények általános gondozásához, palánták neveléséhez, vagy akár egy apró fűszer- vagy zöldségeskert kialakítására is. Mindezek mellett elsőrangú relaxációs pont a lakásban, tökéletes helyszínt biztosít olyan tevékenységeknek, melyek természetes fényt és kellemes meleget kívánnak. Így alkalmas lehet dolgozószobának vagy olvasószobának, használhatjuk nagy családi összejövetelek esetén étkezőnek is, sőt, akár még egy romantikus fürdőszoba is kialakítható a télikertben.

 

Kerti tavak

Sokak álma egy saját kerti tó, ami szerencsére nem csupán tekintélyes méretű kertben realizálható. Kicsi udvarokban is lehet csodálatos dolgokat alkotni, akár egy régi csónak is felhasználható egy kisebb kerti tó medreként. A mesebeli hatás sziklás, köves partvonalakkal és a szokatlan növények társításával érhető el. A virágok minden szabad területet különlegessé varázsolnak, így a tó köré is érdemes színes növényeket ültetni.

 

Játszóház

Egy kis ház, amely csak a gyermekeké, ahol szabadjára engedhetik a képzelőerejüket, ahol a friss levegőn élvezhetik a játékot, ami megvédhet az erős napsugarakról, szinte elmaradhatatlan eleme egy gyermekes család kertjének. Ha nem erősséged a barkácsolgatás, vagy csak nincs időd rá, akkor se csüggedj, manapság már számos helyről be lehet szerezni apró kuckókat! A legjobb talán mégis az, ha a kicsikkel együtt találjátok ki, és készítitek el. A közös ügyködés élménye ugyanis pótolhatatlan.

 

Geometrikus mintás padlók

Egy mintás padló nagyon mutatós tud lenni, ráadásul szinte mindig szem előtt van. Felhívja magára a figyelmet, és nem kell mellé sok egyéb trükk, hogy teraszunk vagy udvarunk karakteres és látványos legyen. Fedett teraszokra egy szép, mintás kültéri szőnyeg is kitehető, de ahol a burkolat ki van téve az időjárás viszontagságainak, oda inkább válasszunk a gyártók kínálataiból!

 

Csipkés falak

Érdekes fényjátékot érhetünk el ezekkel a „csipkézett”, mintás falakkal, melyek részlegesen szeparálnak, azaz nem fogják le a teret teljesen. Térelválasztóknak és árnyékolóknak is zseniális megoldás, hiszen nem zárja ki a fényt, kellemes hátteret biztosítanak bútorainknak, miközben megvédenek az erős napsugaraktól. Az 50-es, 60-as években váltak divatossá, most pedig reneszánszukat élik.

 

Csatlakozz hozzánk az ország egyetlen kerti életmód kiállításán március 24-26. között a Budapest Arénában, ahol a legújabb trendeket képviselő bútorok, pergolák, medencék és kerti eszközök közül válogathatsz! Szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, és csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol a kiállításig további inspiráló tartalmakkal várunk!

Follow us
ON SOCIAL MEDIA!

Follow us on Facebook and Instagram for updates on GardenExpo! See the latest gardening trends, a number of tips and tricks and much more to fully prepare you for Hungary’s one and only outdoor living show.

Register
to win

Register for a chance to take home some of our valuable prizes!

VIEW
Registerto win
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram