VISSZA
Karakteres kültéri trendek 2024-re

Karakteres kültéri trendek 2024-re

2024 / 03 / 07
Karakteres kültéri trendek 2024-re

A kültéri tervezés és dekoráció terén folyamatosan változnak és fejlődnek a trendek. Az idei évben a természetes anyagok és az organikus formák továbbra is dominálnak, miközben a fenntarthatóság és az ökológiai tudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap. Tekintettel az életmódunk változásaira, a kertek egyre inkább válnak a kikapcsolódás és a szabadidő központjaivá, ezért továbbra is fontos e terek tervezésekor, hogy maximális kényelmet és élvezetet nyújtsanak mindennapi használatuk során. Szakértőnk, Hortobágyi Kata segítségével 14 inspiráló trendet listázunk cikkünkben, amiből ihletet meríthetsz saját oázisod kialakításához.

Moduláris bútorok

A moduláris bútorok már jó ideje hódítanak az enteriőrökben, mostanában azonban a teraszon is érezhető növekvő dominanciájuk. Vonzerejük az alkalmazkodóképességükben rejlik, hiszen elemeiket rugalmasan kombinálhatjuk alkalomhoz – például családi összejövetelekhez vagy nyüzsgő baráti kerti partikhoz – illően. Ez nem csupán szabadságot kínál az elrendezésben, de kreativitásra ösztönző játékosságot is hoz az életünkbe. Az organikus formák, az íves vonalak és lekerekített szélek népszerűek idén, melyek lágyságot közvetítenek.

Indusztriális kiemelések

Az ipari környezetet idéző nyers, befejezetlen vagy éppen patinás felületek izgalmas vizuális kontrasztot képeznek a buja, zöld növényzettel. Az acél, a beton és a rozsdás felületek dominálnak ebben a stílusban.

Az ipari megjelenésű bútorok és kiegészítők, mint például az acél és fa kombinációjából készült asztalok és székek, a rozsdás falak, valamint a falakhoz vagy oszlopokhoz rögzített ipari lámpák és dekorációs elemek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy letisztult, mégis karakteres tér alakuljon ki. Az indusztriális stílusú kerti megoldások különösen vonzók lehetnek azok számára, akik szeretnék kihasználni a városi környezet adta lehetőségeket.

Kültéri konyhák

A kültéri konyhák trendje továbbra is meghatározó, ahogy egyre többen fedezik fel az otthoni főzés és szórakoztatás új dimenzióit. A funkcionalitás és az esztétika harmonikus egyensúlya határozza meg a kültéri konyhák elrendezését. A grillezők és sütők mellett a konyhák teljes körű berendezése is egyre nagyobb figyelmet kap, például a mosogatók, hűtőszekrények és nagyvonalú munkalapok beemelése. Prémium megoldásokból sem lesz hiány: borhűtők, beépített kandallók, egyed pizzakemencék emelhetik a kültéri konyhák színvonalát a luxus kategóriába. A minőségi, időjárásálló anyagok, mint a rozsdamentes acél, a beton és a kompozit lapok uralják a teret, biztosítva a tartósságot. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közösségi funkciókat támogató társalgók és az ülőhelyek, lehetővé téve, hogy a vendégek közvetlen közelről élvezzék az ételkészítés folyamatát.

Határtalan terek

Nem újkeletű, ám egyre jellemzőbb trend a kint és bent közti határvonal elmosódása az otthonokban, azaz az enteriőr kényelmének és esztétikájának kiterjesztését a külső terekre. A hangulatos kültéri szőnyegek, plüss párnák és az időjárásnak ellenálló textíliák könnyedén feloldhatják a vonalakat a nappali és a terasz között, harmonikus átmenetet teremtve ezáltal.

Ez praktikusan ott megvalósítható, ahol a terasz részben vagy egészen fedett. A kültéri függönyök, modern teraszbútorok, szőnyegek és puha kiegészítők már olyan magas komfortérzetet biztosíthatnak, mintha csak a nappali költözött volna teraszunkra.

Csak természetesen!

A természetes anyagok újra és újra előtérbe kerülnek a kültéri tervezésben. A rattan, a juta, a kő, a terrakotta és a fa mind népszerű választások a kültéri terek megújításában és díszítésében. Ezek az anyagok nemcsak esztétikai szempontból vonzók, hanem természetes megjelenésük és érzetük révén is hozzájárulnak a kényelmes és harmonikus légkör megteremtéséhez.

A rattan bútorok könnyed megjelenést kölcsönöznek a terasznak vagy kertnek, míg a juta kiegészítők meleg és barátságos hangulatot árasztanak. A kő és a terrakotta padlók és burkolatok pedig időtálló megoldást kínálnak, amelyek tökéletesen illeszkednek a természetes környezetbe. A fa mindig divatos marad a kültéri bútorok és kiegészítők terén, a természet varázsát és melegségét hozva magával.

Merész textilek

A merész textilek frissességet és dinamizmust hoznak a kertekbe és teraszokra. A színek és minták játékos kombinációja egyedivé teszi a tér megjelenését, és lehetőséget ad arra, hogy a személyiségünk tükröződjön a tárgyi környezetben. Az élénk színű párnák, takarók és futók feldobják a bútorokat, míg a merész minták – például virágok, geometriai formák vagy állatok – egyéniséget közvetítenek.

Ezek nemcsak vizuális élményt nyújtanak, hanem kényelmet és melegséget is adnak a kültéri tartózkodáshoz, különösen a nyári estéken vagy piknikeken. Ha szeretnél újítani a teraszodon, de még bizonytalan vagy, ez tökéletes felület a kísérletezéshez. Ahelyett, hogy rögtön lecserélnéd a meglévő teraszbútorodat, kísérletezhetsz kevésbé költséges, ám igazán látványos textíliákkal, színes és mintás párnákkal és dísztakaróval.

Fedett teraszok

Az éves időjárási ingadozások és az életmódbeli igények változása miatt egyre több háztulajdonos dönt úgy, hogy részben vagy teljesen fedett teraszokat alakít ki, hogy azokat több évszakon keresztül élvezhesse. Ezek a terek lehetővé teszik, hogy még akkor is élvezzük a szabad levegőt, ha esik, ha fúj – hideg téli napokon vagy forró nyári délutánokon.

A részleges vagy teljes lefedettség lehetővé teszi a terasz további felszerelését is, például kültéri fűtő- vagy hűtőberendezésekkel, amelyek segítségével még kényelmesebbé és élvezetesebbé tehetjük az időtöltést a különböző évszakokban. Az üvegtáblák, árnyékolók vagy akár a behúzható függönyös tető néhány népszerű lehetőség a tornác vagy terasz bekerítésére, nem is beszélve az innovatív pergolákról, melyek egy rendszerben egyesítenek számos kényelmi funkciót: az árnyékolás és hűtés-fűtés mellett világítást vagy zenei aláfestést is biztosthatnak.

Gyep helyett

A beporzó kertek már évek óta népszerűek. Napjainkban sokan a pázsit csökkentésével és a fenntartható kertészeti gyakorlatok alkalmazásával teszik környezetbarátabbá a zöld felületeket, akár ehető növények beemelésével együtt. Az ehető növények, mint például zöldségek és gyógynövények nemcsak szép látványt nyújtanak, hanem friss és egészséges élelmiszereket is biztosítanak a család számára.

A pázsit helyett talajtakaró növények borítják a földet, amelyek nemcsak vizet takarítanak meg, hanem segítik a talaj minőségének megőrzését és a kártevők elleni védekezést is. A fenntartható kertészeti gyakorlatok, mint például a komposztálás, az esővízgyűjtés és az őshonos növények használata további lehetőségeket kínálnak a kertek fenntartható kialakítására.

Wellness a kertben

Az egészség és a jóllét egyre fontosabb szerepet játszik a kertészkedésben is. Az emberek egyre inkább felismerik, hogy a kert nem csupán egy esztétikai szempontból fontos terület otthonukban, hanem egy olyan hely, ahol feltöltődhetnek, pihenhetnek és gyógyulhatnak is. Ennek megfelelően meditációs, relaxálós terek létrehozása válik egyre elterjedtebbé kültéren is.

Ezek a területek olyan helyszíneket kínálnak, ahol elmerülhetünk a csendben és a nyugalomban, meditálhatunk, relaxálhatunk. Egyre gyakoribbak a kertekben elhelyezett wellness pozíciók is, mint például dézsafürdők vagy hidromasszázsmedencék. Ezek a berendezések lehetővé teszik, hogy élvezzük a víz gyógyító hatásait közvetlenül a saját kertünkben, illatos virágok és növények között.

Függő és kúszónövények

A függő és kúszónövények praktikus funkciókat is ellátnak, például árnyékot nyújtanak, térhatárolóként vagy akár falak, pergolák díszítő elemeiként is szolgálhatnak. A függő és kúszónövények rendkívül változatosak lehetnek, számos formában és színben elérhetőek, így lehetőséget kínálnak egyedi és vonzó kerti környezet létrehozására. A függő és kúszónövények előnye, hogy segítenek lágyabbá tenni a kert kemény felületeit, például a falakat vagy pergolákat. A függő és kúszónövények trendje továbbá lehetőséget kínál arra is, hogy a kertekben vertikális kertészeti megoldásokat alkalmazzunk, így kihasználva az értékes helyet, fokozva a zöldterületek mennyiségét. Népszerűek továbbá a konténeres megoldások is, ami lehetővé teszi sok növény kis helyen való elhelyezését.

Modern mediterrán

A modern mediterrán stílusra jellemzőek a fehér falak, amelyek fényt és frissességet sugároznak, valamint a mészkő és terrakotta elemek, amelyek melegséget és rusztikusságot kölcsönöznek a térnek. Ezeket a természetes anyagokat gyakran kombinálják az élénk csíkos mintákkal, amelyek élénkké teszik a kerti berendezéseket és kiegészítőket.

A nagy ernyők árnyékot és kényelmet biztosítanak a forró napokon, miközben stílusos és elegáns megjelenést visznek a teraszra vagy a medence partjára. A mediterrán stílusban gyakran előfordulnak vízi elemek is. A kerti növények között gyakran megtalálhatók a mediterrán régió jellegzetes függő és kúszónövényei, mint például a bougainvillea vagy a szőlővesszők, amelyek színpompás virágaikkal és dús zöld leveleikkel tovább fokozzák a mediterrán hangulatot.

Szoborszerű bútorok

A szoborszerű megoldások egyre inkább divatosak a kerttervezésben. Az időjárásálló anyagok, mint például a beton, a rozsdamentes acél, a műgyanta, a teakfa vagy az alumínium, kiváló választást jelentenek a kültéri bútorokhoz, mivel ellenállnak az esőnek, a napsütésnek és az egyéb környezeti hatásoknak, így hosszú élettartammal rendelkeznek.

Az időjárásálló bútorok között megtalálhatók a szoborszerű étkezőasztalok, amelyek egyedülálló stílust és eleganciát képviselnek. Ezek az asztalok gyakran modern és minimalista designtárgyak, melyek tökéletesen illeszkednek a kültéri környezetbe.

Terrakotta

A terrakotta, vagy más néven agyagcserép természetes és meleg anyaga révén kiváló választás lehet a kültéri berendezésekhez és dekorációkhoz.

Leggyakrabban virágcserepek és különféle edények készülnek terrakottából, emellett a terrakotta burkolatok is népszerűek. A terrakotta lépcsők, falburkolatok és térhatárolók is gyakoriak lehetnek, mivel a meleg árnyalatok és természetes textúra egyedülálló atmoszférát teremt.

Fajgazdag földtakaró

Bár egy dús, tömött, zöldellő gyep csodás látványt nyújt, karban- és szinten tartása sok időt, vizet és szerencsét igényel. Ezért egyre gyakrabban találkozhatunk olyan szőnyeges pázsittal, ahol fű helyett strapabíró növények heterogén összefonódása ad egybefüggő járófelületet. A "szőnyeges pázsit" létrehozásához gyakran alacsony növekedésű, sűrűn ültetett növényeket használnak, amelyek ellenállnak a taposásnak. Ezek a növények lehetnek különböző törpe fűfélék, szegfűfélék, gyógynövények vagy más talajtakarók, amelyeket olyan módon ültetnek, hogy egy tömör és egyenletes felületet alkossanak.

Ennek eredményeként egy olyan "szőnyeges" hatású terület jön létre, amely megfelelő sétálófelületet biztosít, miközben egyedi és változatos megjelenést biztosít a kertnek, és nem utolsó sorban a víz megkötésében is segíthet. Kevesebb karbantartást igényel, mint a hagyományos gyep, és kevésbé érzékeny az időjárási viszontagságokra. Emellett a változatos növényzet vonzza a különböző állatokat és rovarokat, növelve a biodiverzitást a kertünkben.

Csatlakozz hozzánk március 22-24. Között a GardenExpón, ahol a legfrissebb kerti trendekkel, konkrét termékekkel és hasznos tanácsokkal várunk! Szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, melynek összegét levásárolhatod az Oázis Kertészetben, és kövess minket Facebookon és Instagramon további inspiráló tartalmakért!

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram