VISSZA
Kerti trendhatározó 2022

Kerti trendhatározó 2022

2022 / 02 / 15
Trendek
Kerti trendhatározó 2022

Minden talpalatnyi föld végtelen lehetőséget rejt magában. Legyen szó hangulatos belvárosi erkélyről, szellős külvárosi teraszról, vagy tekintélyes méretű udvarról, ahol akár a következő Super Bowlt meg lehetne rendezni, a kertedben rejlő potenciált érdemes kiaknáznod, hiszen garantáltan többet ad majd vissza, mint amennyit bele fektettél. Ha szeretnél feledhetetlen pillanatokat eltölteni a szabadban, építkezel, felújítasz, vagy csupán inspiráló tippeket keresel, tarts velünk! Cikkünkben Hortobágyi Kata, a 0614 Design szakértője összegyűjtötte neked azokat a meghatározó trendeket, melyek alkalmazásával valóságos oázist varázsolhatsz a saját kertedből vagy teraszodból.

Gigászi kövek

Népszerű irányzat a kertekben a szabálytalan formájú és nagy méretű kövek alkalmazása. Járdaként és kerti ösvényként már korábban találkozhattál a rusztikus megjelenésű kőlapokkal, idén azonban akár a teljes teraszt is burkolhatod velük. Az elemek közti hézagok pedig további kreatív játszóteret teremtenek: fokozhatod a vizuális hatást kisebb kavicsokkal, apró, színes növényekkel vagy egységesebb, puha zöld gyeppel is.

Zen kertek

Kedveled a letisztult, sallangmentes elrendezéseket? Rajongsz az ázsiai kultúráért? Vagy csupán a lelki békédet támogató környezetre vágysz ebben a kiszámíthatatlan világban? Nagy kertben és kis erkélyen is megnyugtató oázist tudsz kialakítani a páratlanul gazdag japán kultúrából ellesett fogásokkal, melynek alapvető elemei a bonsai-ok, bambuszok, szép kavicsok, valamint a víz.

Természetes anyagok

Kint és bent is népszerű döntés, ha természetes anyagokkal veszed körül magad, azonban a kertek és teraszok esetében érdemes arra is gondolnod, hogyan tudod megvédeni a bútoraidat és kiegészítőidet az időjárás viszontagságaitól. Hiszen ha tárgyaidat folyton cserélned, javítanod kell az idő vasfogainak kíméletlensége miatt, végsősoron nem jutsz előrébb a fenntarthatóság üdvözítő útján. Kültérre a klasszikus fa mellett a rattan és a különféle növényrostok is remek alapanyagnak bizonyulnak, illetve a kötél, makramé bútorok is divatosak manapság. Ezeket fehér felületekkel kombinálva letisztult, fiatalos hatást érhetsz el, ami a natúr stílus kedvelőinek biztosan elnyeri tetszését.

Szinteltolásos teraszok

A szinteltolásos teraszok nem csupán lejtős terepen, de kisebb teraszokon is mutatós megoldást kínálnak. Az egyes szintek különböző funkciót kaphatnak, így igazán érdekes és kreatív módon tudod kihasználni a rendelkezésre álló teret. Ülőpárnákkal bútorrá varázsolhatod a szinteket, eltérő méretű és típusú növényekkel pedig valóságos titkos kertet tudsz kialakítani otthonodban.

Trópusi növényzet

Az utazási korlátozások továbbra is sokakat visszatartanak az egzotikus kiruccanásoktól, ezért itt az idő, hogy elérhető közelségbe hozzuk a trópusi hangulatot. Szerencsére a trópusi növények és virágok jelentős hányada szinte bármilyen éghajlaton nagyszerűen megmarad, az elérhető fajták változatossága pedig szinte elképzelhetetlenül gazdag. Körültekintő ültetéssel és gondoskodással rövid időn belül akár saját dzsungelt is kialakíthatunk az ablak alatt. Érdemes azonban elsősorban különálló, mozdítható konténereket és cserepeket kijelölni a növények otthonának, melyekkel sikeresen kivitelezhető a csemeték teleltetése.

Színes és bohém

A színes, mintás szőttesek, makramék, hippi stílusú tárgyak nem csak bent tudnak bohém karaktert adni egy térnek, a kerteket és teraszokat is bátran öltöztetheted ezekkel a kiegészítőkkel. Kombinálj rongyszőnyegeket, kopott felületű fa és kerámia kiegészítőket eklektikus növényekkel a garantált sikerért!

Terrakotta

A terrakotta szín a fához hasonlóan kortalan klasszikus a stylingban, különösen kertek és teraszok berendezésében. Az egyszerű, meleg árnyalatú anyag kaspók, bontott tégla kompozíciók, a terrakotta színre festett falak buja, zöld növényekkel együtt a világ bármely szegletében képesek megidézni a mediterrán dolce vita életérzést.

Fenntartható kertek

A mai mezőgazdasági gyakorlat során ahelyett, hogy segítségül hívnánk a természetet, hajlamosak vagyunk szembemenni vele. Ezért is nagyon fontos, hogy öko-kiskertet vagy nagyobb, úgynevezett permakultúrás kertet alakítsunk ki otthon, amelyik nem pusztítja el a beporzó rovarokat, és nem meríti ki a termőföldet. A megfelelő növénytársítások megtalálása, a vetésforgó, a hasznos rovarok betelepítése, a mulcsozás, valamint a vegyszermentes, rovarbarát növényvédő szerek alkalmazása mind nagyon fontos elemei ennek a szemléletnek, melyek elsajátításában egyre több segédanyag és könyv van segítségedre.

Függőleges kertek

A mindennapokban tapasztalható szűkülő élettér sok esetben kreatív megoldások kiötlésére sarkall. Ilyen a megszokottól eltérő függőleges terjeszkedés, ami a házak falain túl ma már a kertekben is egyre nagyobb teret hódít. A függőleges kertben a haszonnövények egymás fölött nőhetnek, ami nem csupán hasznos, de sok esetben dekoratív színt is visz a kert vagy éppen a lakás egy-egy szegletébe.

Fekete világ

A monokróm nem csak a divatban, de a lakberendezésben is népszerű. Idén például fekete szín uralkodik a falakon, bútorok és kiegészítőkön, mely kitűnő hátteret ad különböző árnyalatú és formájú zöldeknek, vagy éppen virágos, színes összeültetéseknek.

Különleges pihenőhelyek

A kertek pompás helyszínt biztosítanak a feltöltődésre, így hasznos, ha van olyan pontja, ahol csak relaxálunk, olvasunk vagy szundítunk. Kiváló megoldás erre egy nagy kültéri fekvő- vagy függőfotel, függőágy vagy kényelmes kültéri heverő sok díszpárnával.

Falfestmények

A murál a szórakozóhelyek és egyéb vendéglátóipari kerthelyiségek közkedvelt dekorálási eszköze, amit könnyedén átültethetsz a saját otthonod kiemelt térhatároló felületeire is. Buja növényzetet imitáló rajzokkal színesítheted a környezeted, vagy izgalmas színpárosításokkal és absztrakt formákkal teremthetsz inspiráló, művészi atmoszférát magad köré.

Vintage bútorok

A bolhapiacokról vagy akár családtagoktól beszerzett régi bútorok izgalmas, egyedi csavart visznek a kertbe, sőt, így új életet lehelhetsz egy már leselejtezett tárgyba. A vintage stílusú, újonnan gyártott darabokat érdemes kerülnöd. Egy ütött-kopott, néhol már rozsdás pad vizuálisan stimulálóbb lesz, mint egy frissen készült másolat.

Fehér és mészkő

A modern, mediterrán otthonokra jellemző letisztultság és természetes könnyedség lengi be a teret a mészkő és a fehér szín együttes alkalmazásával.

Sokoldalú falécek

Vékony falécekkel jóformán minden lehetséges: készülhet belőlük egyszerű pad, vízelvezető padlóburkolat, mutatós fali panel vagy árnyékoló is. A sávos elrendezés szép ritmust eredményez, ami remekül passzol modern épületekhez, fa teraszokhoz és téglához egyaránt.

Kreatív kaspók

Ha nincs kedved vagy lehetőséged nagyszabású felújítási projektbe kezdeni, mégis szeretnéd feldobni az otthonodat, akkor érdemes a kaspókkal kezdened. Sőt, ehhez nem is kell feltétlenül különleges designer kaspókat vásárolnod. Kreativitásodnak csupán a képzeleted szab határt: fess, ragassz vagy hasznosíts újra meglévő anyagokat, a lényeg, hogy élvezd a folyamatot!

Apró medencék

Egy nagy medence kialakítása és fenntartása nem csak költséges, de szüntelenül rengeteg vizet igénylő beruházás, így nem éppen környezetbarát projekt. Szerencsére a zöld szemlélet térhódításával divatba jöttek a kevés helyet foglaló, kis vízigényű, ám hűsölésre és meditatív mártózásra tökéletesen alkalmas “mini medencék”.

Kerti tűzrakás

Egy mutatós és praktikus tűzrakóhely a kert központja lehet nyáron, hiszen sütögetni, beszélgetni vagy melegedni is összegyűlhet körülötte a csapat. Azonban fő a biztonság - ne feledd, csak kiépített, a lángok terjedését megakadályozó helyen szabad tüzet gyújtani!

Kavicsos kertek

Kis kreativitással, de annál több kaviccsal te is szép, rendezett és modern udvart alakíthatsz ki anélkül, hogy egy vagyont áldoztál volna a kertedre. A kavicsos placcoknak további előnye, hogy segítenek a vízelvezetésben, így a kisebb esőzések után nem kell órákat várnod a kialakult beltavak felszáradására.

Minimál bútorok

Az egyszerű formákból és neutrális színekből építkező bútorok könnyedén keverhetők bármilyen karakteresebb vagy merész stílussal. Ma már számtalan olyan megoldás érhető el a piacon, ami a legkorszerűbb technológiával, műszaki igényességgel készül olyan gyártóknál, akik komoly energiát és figyelmet szentelnek a környezeti terhelések csökkentésére is.

Két év kihagyás után újra vár az ország legnagyobb kerti életmód kiállítása, a GardenExpo, ahol a legfrissebb trendekkel és újdonságokkal készülünk a kertek szerelmeseinek. Indítsd lendületesen a tavaszt: csatlakozz hozzánk 2022. március 25-27. között a Budapest Arénában, az eseményig pedig kövess minket Facebookon és Instagramon inspiráló tartalmakért!

Kövess minket!
A SOCIAL CSATORNÁKON IS!

Milyen trendek uralják a modern kerteket? Hogyan alakíthatod ki saját oázisodat, ahol élmény a pihenés? Milyen kiállítókkal és megoldásokkal találkozhatsz március végén a GardenExpón? Csatlakozz hozzánk Facebookon, és kövess minket Instagramon érdekes és szórakoztató tartalmakért!

Regisztrálj ÉS NYERJ!

Regisztrálj, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

MEGNÉZEM
Regisztrálj ÉS NYERJ!
levelek

CSILLAPÍTSD A KERTVÁGYAD!

Instagram oldalunkon egész évben gondoskodunk az inspirációdról!
Instagram
InstagramInstagram